Η Περιοχή

ΚΡΗΤΗ, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας γεμάτο ιστορία και φυσικές καλλονές. Γενέθλιος τόπος του πατέρα των Θεών Δία, του βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και του Νέαρχου, ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εδώ γεννήθηκε και έζησε η Ευρώπη μέχρι την απαγωγή της από τον φτερωτό ταύρο Δία. Εδώ και ο Καζαντζάκης, πατέρας του Ζορμπά. Εδώ και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γρέκο).
Μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, ξεδιπλώνεται μια ιστορία 8.000 χρόνων σε μέρη όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Λατώ, η Ελεύθερνα, η Απτέρα, η Ζάκρος, τα Μάλια, η Γόρτυνα, η Λισσός, η Ελυρος και τόσα άλλα.

Τόπος περήφανων ανθρώπων, φιλόξενων και με ψυχή ελεύθερη. Προσφέρει τα πάντα: Θάλασσες πεντακάθαρες, βουνά περήφανα για την ομορφιά τους αλλά και την ιστορία που κουβαλούν πάνω τους. Φαράγγια και ποτάμια. Πεδιάδες εύφορες και πράσινα δάση. Λιόδεντρα που δίνουν πρόθυμα επί αιώνες το χυμό του καρπού τους. Είναι ο ιδανικός τόπος για διακοπές.

Το Γαβαλοχώρι, παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός, βρίσκεται στην επαρχία του Αποκόρωνα περίπου 25 χλμ. ΝΑ των Χανίων σε περιοχή κατάφυτη με λιόδεντρα, χαρουπιές, κυπαρίσσια και άλλα. Η ιστορία του, και το όνομά του, πάει πίσω στον 11ο με 12ο αιώνα (1080 με 1182), όταν ο βυζαντινός στρατηγός Φίλιππος Γαβαλάς εγκαταστάθηκε εκεί μετά από εντολή του τότε αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Τα σημάδια της ιστορίας του είναι ακόμα φανερά σε πολλά από τα παλιά του σπίτια πολλά από τα οποία έχουν αναστυλωθεί με εξαιρετική φροντίδα και καλαισθησία από τους ιδιοκτήτες τους.

Είναι πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, εκείνου του πνευματικού επιπέδου που ενδιαφέρεται για διακοπές πραγματικής ξεκούρασης και φυγής από τoν θόρυβο των κοσμοπολίτικων θερέτρων, μέσα σε περιβάλλον φυσικής αρμονίας και συνύπαρξης με την ζωή του χωριού.

Στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του, που στεγάζεται σε άριστα αναστυλωμένο κτίριο - χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής - εκτίθενται παραδοσιακά είδη οικοσκευής, μεταξωτά, υφαντά, αγγεία, όπλα, νομίσματα, ξυλόγλυπτα από εκκλησίες, εικόνες και πλήθος χειροτεχνημάτων από πλεκτή δαντέλα "κοπανέλι", ένα είδος σπάνιο που παρόμοιό του συναντάται στην πόλη Μπρύζ του Βελγίου και στην Βενετία.

Πηγάδια θολοσκέπαστα με ξερολιθιά από την εποχή της Ενετοκρατίας παρείχαν νερό στο χωριό και σήμερα ποτίζουν τα κοπάδια των λίγων τσομπάνηδων της περιοχής.

Ταβέρνες, καφενεία, φούρνος, mini-market εξυπηρετούν απόλυτα τον επισκέπτη.

Το Γαβαλοχώρι βρίσκεται σε ιδανικό σημείο για να αρχίσει κανείς τις εξορμήσεις του προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Κνωσσός, Σφακιά, Φραγκοκάστελλο, Λουτρό, Φαιστός, Ασκύφου, Φαράγγι Σαμαριάς, Ομαλός, Λισσός, Φαλάσσαρνα, Ελαφονήσι, Έλυρος, Πρέβελη και τόσα άλλα ενώ η "νυχτερινή" ζωή των Χανίων και του Ρεθύμνου είναι εύκολα προσιτή.

Σε απόσταση τριών περίπου χλμ. βρίσκεται το παραθαλάσσιο ψαροχώρι Αλμυρίδα με την θαυμάσια αμμουδερή παραλία και τα πεντακάθαρα νερά (κάθε χρόνο η Αλμυρίδα τιμάται με την Γαλάζια Σημαία που απονέμει η Ε.Ε. - δείγμα της καθαρότητας των νερών και της πληρότητας των υπηρεσιών της περιοχής). Εκεί και οι ταβέρνες με εξαιρετικές γεύσεις - ιδανικές για όποιον θέλει να δοκιμάσει την απαράμιλλη και επιστημονικά ενδεδειγμένη περίφημη "Κρητική Διατροφή". Απλά το ιδανικό μέρος για διακοπές.